Παθήσεις Θωρακικής Αορτής

Παθησεις Θωρακικης Αορτης

Τα Ανευρύσματα (η διάταση) Ανιούσης Αορτής/Αορτικού Τόξου ήταν και παραμένουν «Ο Σιωπηλός Θάνατος» για τους περισσότερους ανθρώπους γιατί στην πλειοψηφία τους είναι δυστυχώς Ασυμπτωματικά!! και οι επιπλοκές τους θανάσιμες!!

Οι συνήθεις αιτίες των ανευρυσμάτων είναι η αθηρωματική νόσος, η πίεση, οι συγγενής (κληρονομικές) παθήσεις και λιγότερο τα λοιμώδη, φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα. Οι πιο συνήθεις κληρονομικές παθήσεις είναι η Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα και το σύνδρομο Marfan.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν μόνον σε λίγους περιλαμβάνουν οξύ πόνο στην πλάτη, βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση, αλλαγή στην χροιά της φωνής.

Οι επιπλοκές ενός ανευρύσματος θωρακικής αορτής είναι σοβαρότατες και περιλαμβάνουν Διαχωρισμό(σκίσιμο του εσωτερικού τοιχώματος της αορτής), Ρήξη και Αιφνίδιο Θάνατο. Η περιορισμένη Ρήξη που δεν είναι άμεσα θανατηφόρα και ο Διαχωρισμός Ανευρύσματος απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί επικείμενος θάνατος. Ο διαχωρισμός και η περιορισμένη ρήξη ανευρύσματος εάν δεν χειρουργηθούν άμεσα έχουν μια θνησιμότητα στις πρώτες 48 ώρες που υπερβαίνει το 50% !!!

 

Ανευρυσμα αορτικης ριζας

Ανεύρυσμα Αορτικής Ρίζας

 

Ανεύρυσμα ανιουσης αορτης

Ανεύρυσμα Ανιούσης Αορτής

 

 

Ανεύρυσμα Αοριτκού Τόξου

Ανεύρυσμα Αοριτκού Τόξου

 

 

Διαχωριστικό Ανεύρυσμα Ανιούσης Αορτής

Διαχωριστικό Ανεύρυσμα Ανιούσης Αορτής

 

 

Διαχωρισμός Τοιχώματος Αορτής_

Διαχωρισμός Τοιχώματος Αορτής

Διαχωρισμός Τοιχώματος Αορτής

 

 

Ταξινομηση Διαχωρισμου Αορτής

Ταξινομηση Διαχωρισμου Αορτής

 

 

LucilleBall JohnRitter

Lucille Ball and John Ritter

(πέθαναν και οι δυο από Διαχωρισμό Αορτής)